MESESZIGET ÓVODA


MÄRCHENINSEL KINDERGARTEN

Postacím: 9983 Alsószölnök, Fő út 31.
Telefon: 94/445-175
Vezető neve: Szarka Rozália
Nyitvatartási idő: Hétfő-péntek 7-16 óra között

A Mesesziget Óvoda szakonyfalui tagóvodájának adatai:

Postacím: 9983 Szakonyfalu, Fő út 120.
Telefon: 94/445-176
Tagóvodavezető neve: Kernné Csrenkó Ildikó
Nyitvatartási idő: 7.00 órától 16.30 óráig

Óvodánk egy csoportos, kis falusi óvoda Szentgotthárd közelében, a Vend-vidéken. 1992. szeptember 1-je óta várja a faluban élő 3-7 éves gyermekeket.
Az intézmény meghatározó sajátossága német nemzetiségi volta, így fontosnak tartjuk a nemzetiségi nevelés kibontakoztatását, a testvér intézményekkel való kapcsolattartást, így évente találkozunk a szomszédos országokban levő testvér óvodánkkal, illetve óvónők cseréjére nyílik lehetőségünk.
Eredetileg az épület nem óvodának készült, átépítéssel alakították ki a célnak megfelelően, egy ikerház egyik lakásából. Melegítő konyhánk van, az ételt a szomszéd falu óvodájának konyhájáról szállítják.
A helyi sajátosságokból adódóan gyermekcsoportunk minden évben heterogén (3-7 éves korú gyermekek). A gyermekek nevelését egy főiskolai, német nemzetiségi, fejlesztő óvodapedagógusi képesítésű óvodapedagógus, egy felsőfokú végzettségű óvónő és egy szakképzett dajka végzi. Jelenleg 16 beíratott gyermekünk van. Csoportszobánk viszonylag kis méretű, de jól felszerelt, udvarunk jó mozgási lehetőséget biztosít gyermekeink számára. Az eszközeink fejlesztésére, bővítésére pályázatokon nyert összegekből, illetve a helyi képviselők felajánlásaiból nyílik lehetőség.
Pedagógiai munkánk megtervezése során fontos az otthoni körülmények, szokások megismerése, a szocializáció, az egyénre tervezett fejlesztés megvalósítása. Az osztatlan jellegből adódóan az egymáshoz való alkalmazkodás előtérbe kerül. Fontos a hagyományalakítás, ápolás, hagyományosan nyílt ünnepeink: Mikulás, Karácsony, Téltemetés-farsang, Anyák napja, Évzáró. Helyi nevelési programunk 12 éves munka tapasztalataira épül.
Az óvodai tevékenységekbe ágyazott készség és képességfejlesztés hangsúlyozottan szerepel, kiemelve az anyanyelv-nemzetiségi nyelv fejlesztésének, erkölcsi, esztétikai értékek átadásának jelentőségét. Folyamatos napirendben, változatos tevékenységek biztosításával neveljük gyermekeinket, ezzel biztosítva számukra az életre való örömteli felkészülést.
A gyermek ne legyen „tökéletes", csak tudjon rácsodálkozni a körülötte lévő világ szépségeire, fedezze fel titkait, szeressen élni.